I Mariendal skaber vi et trygt og inspirerende læringsmiljø, hvor barnet anerkendes som en aktiv medskaber af sin egen udvikling. Gennem leg, dialog og fællesskab understøtter vi børns nysgerrighed, trivsel og dannelse. Med omsorg og nærvær møder vi hvert barn, så det oplever at blive set, hørt og forstået. Læs mere om vores pædagogiske værdier herunder:
Barnesyn
Alle børn er unikke og det at være barn, har en værdi i sig selv. I Mariendal skal alle børn opleve at blive set, hørt og forstået gennem omsorg, dialog og fysisk kontakt. Vi ser barnet som en aktiv medskaber af egen læring og udvikling i rammer, som det pædagogiske personale er ansvarlige for. De pædagogiske aktiviteter tager derfor altid udgangspunkt i børnenes interesser med en anerkendende og demokratisk tilgang. Vi ser barnet som et socialt væsen, der stiller spørgsmål, lytter og altid er parat til at indgå i dialog med andre.
Vi tror på, at barnet konstruerer sin egen læring og at personalet derfor skal være i stand til at se, hvad der sker i barnet, hvornår det udviser nysgerrighed og finder ordene for at beskrive sin underen. I dialogen bliver barnet klogere på sig selv og andre, hvilket understøtter den sproglige, sociale og alsidige personlige udvikling.
Dannelse og børneperspektiv
Vi tager udgangspunkt i børneperspektivet ved at skabe læringsmiljøer, hvor børnene aktivt kan medvirke til udformning af dagligdagens aktiviteter.
I Mariendal ses hvert enkelt barn som betydningsfuldt i børnegruppen. Forskelligheder og ligheder er unikke kompetencer og en spændende dynamik til fællesskabet. Vi støtter barnets dannelse ved at give plads til at være nysgerrig på omverden og stille spørgsmål.
Vi tilbyder mangfoldige oplevelser og rum til, at børnene kan dele deres fælles oplevelser, blive lyttet til og opleve glæde ved at bidrage til fællesskabet.
Vi drager omsorg for og støtter børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge pædagogiske læringsmiljøer. I Mariendal vægter vi legen ved planlagte aktiviteter såvel som børnenes egen leg i løbet af dagen. Med udgangspunkt i børnenes initiativ og virkelyst fremmes fantasi, dannelse, læring og udvikling i barnets eget tempo. Uanset køn, alder og kulturel baggrund inviteres børnene ind i meningsfulde hverdagsprocesser, hvor de bidrager med hver deres ressourcer fx, hjælper børnene med til borddækning og oprydning.
Personalet i Mariendal er bevidste om at være rollemodeller og at møde børn, forældre og kolleger med en positiv tilgang, som bidrager til en god kommunikation, hvor nysgerrighed og nærvær er drivkraften.
Leg
I Mariendal ser vi legen som en betydningsfuld og lærerig del af børnenes hverdag. Både den spontant opståede leg og den rammesatte leg har en værdi i sig selv. Personalets deltagelse i børnenes leg, styrker børnenes fantasi, virkelyst, sprog, sociale kompetencer og selvværd. Rammesatte lege skal støtte, guide og inddrage børn af nærværende voksne. Dagligt rammesættes lege med udgangspunkt i børnenes interesser og udviklingsniveau både i mindre aldersinddelte grupper og i grupper på tværs af alder og udviklingstrin. Det stiller krav til refleksion over egen praksis. Vi følger børnenes spor og opfordrer til dialog ved både at stille spørgsmål, men også i form af at stille legeredskaber til rådighed som understøtter legens udvikling. Legen handler derfor ikke kun om nærvær, men stiller også krav til personales kreativitet og blik for, hvilke redskaber som kan understøtte børns trivsel, læring, udvikling og dannelse.
I Mariendal skaber vi et læringsmiljø med muligheder for at støtte børnenes kropslige, sociale, emotionelle og kognitive udvikling. Vi har fokus på samspillet mellem barn/barn og barn/voksen i planlagte pædagogiske aktiviteter, i børneinitierede legeaktiviteter og i hverdagsrutinerne. Vi er nysgerrige på børnenes underen og nysgerrighed, stiller åbne spørgsmål og giver børnene tid til at tænke og svare. Vi udfordrer børnene, inddrager og giver dem medindflydelse, når vi sammen drager på opdagelsesrejse. Vores pædagogiske tilgang til børns læring er målrettet det, der giver mening for børnene. Vi tager udgangspunkt i en legende og eksperimenterende tilgang. På den måde understøtter vi børnenes lyst til at lære og mod på nye oplevelser.
Vi skaber læringsmiljøer for at børnene kan udforske og eksperimentere samt fordybe sig i legen. Gennem børnenes undersøgelser og eksperimenter opfordrer vi børnene til at bruge deres sanser og beskrive deres oplevelser og hypoteser. Vi skaber rum for afprøvning og læring, så børnene får egne erfaringer gennem deres handlinger i legen. Vi hjælper børnene med at tage sig selv og hinanden alvorligt ved ikke at afbryde hinandens fortællinger.
Børnefællesskaber
I Mariendal forstår vi børnefællesskab, som et socialt og kulturelt børnefælleskab, hvor børnenes evner og relationer til andre børn og voksne, har betydning for deres trivsel, læring, udvikling og dannelse.
Vi skaber tid og rum til, at børnene kan få mulighed for at udvikle deres evner til at:
- forhandle, udtrykke egne ideer, holdninger og meninger i gruppen samt indgå kompromis
- indgå i og håndtere det sociale spil i samværet med andre børn og afkode andres følelser Ved børnenes leg, er vi til stede og observerer. Her øver vi på, sammen med børnene, at aflæse og forstå hinandens signaler og at handle på dem. Vi lytter til børnenes ideer og løsninger, og børnene bidrager med deres meninger og holdninger. Nogle gange må man gå på kompromis, så legen og legerelationen udvikles og kan fortsætte. Det betyder, at børnene øver sig i at indgå i sociale sammenhænge, udvikler venskaber og samværsformer. Derudover bliver børnene i stand til at bibeholde og udvikle legen samt koncentrere sig om en leg i længere tid. Vi skaber rammer for børnenes udvikling af sociale færdigheder, da det er forudsætningen for, at barnet kan indgå i børnefællesskaber, trives og udvikles. Her får børnene mulighed for at øve sig i at varetage egne behov, og tage hensyn til andres, således får de fælles erfaringer og oplevelser med, hvordan det er at blive respekteret og lyttet til i børnefælleskaber i Mariendal, men også senere i livet i andre fællesskaber.
Pædagogisk læringsmiljø
Det pædagogiske læringsmiljø er rammen for barnets trivsel, læring, dannelse og udvikling. Det betyder, at læring finder sted hele dagen. Det pædagogiske læringsmiljø skal skabe mulighed for, at barnet kan eksperimentere og bruge fantasien i sin leg.
I Mariendal lægger vi altid vægt på den genkendelige og forudsigelige hverdag, hvor børnene møder kendte voksne, som igennem nærvær, omsorg og anerkendelse skaber tryghed og tillid til at bevæge sig ud i legen, fællesskabet og nye relationer, hvor læringen for alvor finder sted.
Læringsmiljøet
Det er vigtigt, at vi skaber ro og fordybelse til leg og læring. Vi er opmærksomme på, hvad det enkelte barn har brug for i sin udvikling, i sine relationer og behov. Det betyder, at vores læringsmiljøer er fleksible og foranderlige. Vi skaber læringsrum/legemiljøer, der indbyder til leg og fordybelse. Vi har plads til den stille leg med små figurer, LEGO og andre konstruktionslege, men også til den aktive leg, hvor kroppen udfordres.
Igennem planlægning, målsætning, refleksion, evaluering og dialog arbejder vi kontinuerligt med at skabe og udvikle læringsmiljøer hele dagen. Personalet er med til, igennem vores børnesyn og børneperspektiv, at sætte rammerne for læringsmiljøet, hvor børnene selv skaber legen.
I Mariendal bidrager vi til, at børnene kan deltage i læreprocesser, hvor de selv er aktivt handlende, kan overskue opgaverne og oplever en umiddelbar mening med deres deltagelse. Vores planlagte aktiviteter understøtter og udfordrer det enkelte barns kompetencer. Vi arbejder i små aldersvarende grupper, hvor børnene arbejder med de forskellige læreplanstemaer, herigennem lærer de at bidrage med egne hypoteser og underen sammen med andre børn og voksne, og blive mødt i deres nysgerrighed og taget alvorligt. I Mariendal ønsker vi at skabe læringsmiljøer, som kan justeres i forhold til den aktuelle børnegruppe. Både inde og ude indretter vi os efter, hvordan vi ser børnegruppes leg. Legetøjet er tilgængeligt i børnehøjde, der skabes små ̊ kroge til den uforstyrrede leg samt mulighed for at udfordre sin krop i lege, som er mere fysiske fx fangeleg eller ”alle mine kyllinger”.
I Mariendal arbejder vi med Mary Fondens inspirationsmateriale ”Fri For Mobberi”, som indeholder pædagogiske redskaber - bamseven, samtaletavler, massagehæfte og rytmik.
Disse redskaber er et godt udgangspunkt for dialog med børnene om mobning, hvor vi får vi hjulpet dem med at sætte ord på deres følelser og med at forstå egne og andres grænser og følelser. Børnene lærer omsorg for hinanden og får konkrete redskaber til at håndtere drillerier og mobning.
Vores aktivitetsgrupper er tilrettelagt efter og tager udgangspunkt i det enkelte barn, for det bedste læringsmiljø. Læringsmiljøet skal indrettes, så alle børn trives og bliver en del af fællesskabet.
Forældresamarbejdet
Forældreindflydelse anser vi i Mariendal som en stor og betydningsfuld forudsætning for at kunne skabe en institution med optimale forhold for børnene. Vi lægger vægt på en åben og tillidsfuld kontakt til forældrene. Vi oplever de planlagte dialogmøder mellem forældre og personale samt den daglige dialog ved fx aflevering og afhentning, som vigtig for at opnå et tillidsfuldt og konstruktivt forældresamarbejde, hvor vi hver især bidrager og bygger bro mellem Mariendal og hjemmet.
Via intranettet, AULA, informeres forældrene om vores aktivitetsforløb, hvor vi dokumenterer forløbet for forældrene med beskrivelse og fotos af processen, så forældrene kan følge med i og tale med deres børn om dagen i Mariendal. Her ligger også almindelig information om diverse forældrearrangementer som er: Mariendals fødselsdag, julearrangement, fastelavn, påske, førskolebørnenes sidste dag i institution, invitationer til ferniseringer af forskellige projekter og forældremøder.
De daglige pædagogiske rutiner/læringsøjeblikke indeholder særlige muligheder for et godt forældresamarbejde. Vi samarbejder om, hvordan vi arbejder med fx mad- og måltidsrutiner, hygiejne, vask af hænder, toiletbesøg soverutiner eller at tage tøj på. Vores samarbejde foregår ved, at vi er i dialog med forældrene og sparre med hinanden om, hvordan vi bedst støtter børnene i de små læringsøjeblikke og de daglige rutiner, som har stor betydning for barnets oplevelse af eget værd, ansvar, handleevne, selvstændighed, livsmod og livsduelighed.
Vi rammesætter samarbejdet efter det enkelte barn, dets eventuelle udfordringer eller familiens behov og ønsker. Vi indgår i en respektfuld og konstruktiv dialog med forældrene om, hvordan vi i fællesskab kan fremme barnets trivsel, læring og udvikling, og udarbejder sammen en handleplan for indsatser både hjemme og i Mariendal til gavn for barnet.
Vi indgår i samarbejde med forældrene ved barnets overgange, når barnet begynder i Mariendal, i overgangen til børnehaven og i overgangen til skolen. Der afholdes overleveringssamtaler fra vuggestue til børnehave med fokus på barnets trivsel og udviklingsmuligheder.